lørdag 25. juni 2022

24.06 Alcatraz , Pier 39, Cable Car mm

 San Francisco leverer!

Dette var en av de dagene jeg hadde gledet meg veldig til. Alcatraz er jo både kjent og beryktet, og har vært brukt som bakteppe i flere filmer. Alcatraz ble brukt som fengsel frem til 1963. Tidlig på 60-tallet var det 3 fanger klarte å rømme derfra men ble aldri funnet igjen; verken levende eller døde. Så hva som skjedde med dem vet ingen…  Den mest kjente fangen som satt her  var Al Capone mens mange kanskje kjenner øya best fra filmen «the Rock».

Vi hadde bestilt billetter til dagens første tur som gikk fra Pier 33 kl. 08.45 og måtte møte opp 45 minutter før. For å komme oss fra Union Square til Pier 33 hvor Alcatraz båten går fra tok vi en av de nostalgiske Streetcars. De går hver 20.minutt og brukes som helt ordinært transportmiddel. 


Båtturen ut til Alcatraz tar ca et kvarter og vi hadde flott utsikt mot byen fra båten. I teorien skulle vi kunne se Golden Gate også fra båten men dessverre samarbeidet ikke «Karl the fog» i dag heller….Golden Gate var innpakket i en grøt av tåke……Ganske fascinerende at når du ser i en retning så ser du byen helt klart og når du ser en annen retning ser du bare skodde…..




Vi ankom øya og fikk en kort introduksjon. Det er selve fengselsbygget som er det mest interessante og her får du en såkalt audio-tur hvor du går rundt i bygget mens du hører tidligere fanger og fangevoktere fortelle om livet på øya og i fengselet. Man kan også laste ned en app på mobilen og høre kommentaren på denne måten. 


Forholdene for fangene var ekstremt brutale og egentlig helt umenneskelige. Vanskelig å forestille seg at et USA valgte å behandle straffedømte slik helt frem til 1960-tallet. Her er noen bilder som viser litt av hvordan forholdene var:



Alcatraz eies av føderale myndigheter og drives som en nasjonalpark. Påbudt med maske på hele øya men vi lurte oss til å ta av maska når vi tok bilde inne i fengselscella😉

Etter å ha vært et par timer ute på øya følte vi at vi hadde sett nok og tok en båt tilbake. Vel i land spaserte vi bort til Pier 39 på Fisherman`s wharf. Dette er et typisk turiststrøk med masse restauranter; turistbutikker og boder. Det var koselig å gå rundt her og kikke på folk og alle rariteteter. Vi endte opp med å spise på Hard Rock cafe og selvsagt kjøpte vi T-skjorter med logo Hard Rock cafe San Francisco. Det bor en koloni med sjøløver i havna her men i dag var det ikke så mange sjøløver som var hjemme….


For å komme oss tilbake til Union Square valgte vi å ta en av de berømte Cable Cars. Disse er egentlig ganske gammeldagse og det er nok mest turister som kjører med dem. Det er ikke mange byer igjen som har slike Cable Cars, og det er et  «must-do» når man besøker San Francisco . Det var ca 30 minutters venting for å få plass på en Cable Car men det er visst ikke uvanlig å vente opp mot en time.



Da det var vår tur til å gå ombord var vi lynraske og sikret oss gode plasser…..Beste måten å kjøre en Cable Car er å henge på utsiden……



Det kilte i magen da vi kjørte opp og ned de bratte bakkene i San Francisco  men heldigvis gikk det ikke med oss som med de stakkarsene som var med i biljakten i The Rock:



Vel tilbake på hotellet slappet vi og gikk så en liten tur bare rundt i nabolaget. Vi bor like ved et område som kalles The Tenderloin og dette er et av de områdene i byen med mest hjemløse. Nå i kveld var det veldig spesielt å gå rundt i strøket her. Det er rett og slett hjemløse på absolutt alle gater og trappenedganger. De plager oss ikke på noe vis for mange av dem er så ruset at de nesten ser bevisstløse ut mens andre helt åpenbart er psykisk syke. Det gjør sterkt inntrykk å se så mange menneskeskjebner i en by som har så mange positive sider og det er umulig å være uberørt av at medmennesker må leve slik. 

I morgen skal vi plukke opp leiebilen og vår roadtrip begynner «på ordentlig»!

2 kommentarer:

  1. Så kjekt å følge dere! Vi synes og det var tøft å ta inn at psykisk syke gikk og vandret i gatene som hjemløse. Vet ikke om dere er noe for vegetarmat men det er et myyye større utvalg enn hjemme. Til og med egne vegetar kinarestauranter med virkelig god mat! Gleder meg til fortsettelsen :)

    SvarSlett
  2. Når man reiser med en 17 år gammel gutt er det lite interesse for vegetar😄. Men vi fant mye god mat i San Francisco!

    SvarSlett

Oppsummering ;Highs and Lows……

 For en reise dette har vært!!! Vi har besøkt storbyene San Francisco, Las Vegas, Los Angeles og San Diego.  Las Vegas San Diego Los Angeles...