tirsdag 5. juli 2022

04.07: Monument Valley med tur hos Navajo

 Tenk at vi våknet i dag i Grand Canyon! Per var tidlig oppe og gikk seg en morgentur og fikk tatt noen flotte bilder.






Og helt supert å bo i hytte helt ute ved kanten…..



Etter frokost satte vi oss i bilen og kjørte til Monument Valley. Det tok ca 3,5 timer.

Utallige filmer er spilt inn i Monument Valley. Både gamle cowboy og western filmer men også mer moderne filmer. Også reklamefilmer blir spilt inn her . 

Overnatting var på en campinghytte ved The View hotel. Vi skjønte fort hvorfor det heter The View hotel for å si det sånn...Utsikten er utrolig! Standarden på hytta var sånn passelig men vi forventer da heller ikke luksus på et sted som dette. Men det var air-conidtion inni hytta! Og det var bra, for i Monument Valley er det VARMT!



Etter å ha sjekket inn i den enkle hytta måtte vi gjøre oss klar til det vi forventet skulle være et av turens høydepunkt, nemlig en ettermiddag/kveld med Navajo indianere (jeg er usikker på om det er politisk ukorrekt å kalle folket som bor her for indianere så heretter skriver jeg bare Navajo). Monument Valley er hellig grunn for Navajoene og de har enerett på all turisme. 


Turen vi hadde bestilt heter "Dreamcatcher Tour" . Det er en  fire-timers tur som starter med en rundtur til de mest spesielle stedene i Monument Valley sent på ettermiddagen når det nærmer seg solnedgang. Guiden vår var selv Navajo og hadde mye interessant å fortelle både om Navajoene; om Monument Valley; om natur; klima; og historie. Han fortalte bl.a at Navajoene hadde blitt hardt rammet under Covid og hadde høyere dødsrate enn noen andre gruppe i USA. Pga Covid var all turisme stengt ned i 2 år og de startet opp bare for et par måneder siden. Sånn sett har Covid vært både en økonomisk og helsemessig katastrofe for Navajoene. Han fremstilte ikke på noen måte Navajoene som offer men snakket derimot med stolthet om sitt folks rike historie og kultur.






Turen var veldig interessant og vi fikk se mange steder som de vanlige turistene ikke får se. Guiden visste de beste stedene å fotografere så vi fikk mange morsomme bilder. Og Monument Valley er virkelig fantastisk…Ligner ikke på noe annet vi har sett. 

DAgen sluttet med leirbål med Navajo Taco til middag og med dans og musikk . Guiden vår danset danser der han symboliserte en kråke; sine forfedre og forfedrene som skremte bort spanjoler for mange hundre år siden. Veldig fascinerende. 




Da turen var slutt var det blitt helt mørkt, men det var fortsatt fascinerende å befinne seg inne i Monument Valley. Skyggene av fjellene var synlige og ga et annet inntrykk enn på dagen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Oppsummering ;Highs and Lows……

 For en reise dette har vært!!! Vi har besøkt storbyene San Francisco, Las Vegas, Los Angeles og San Diego.  Las Vegas San Diego Los Angeles...